Dünya nüfusunun çoğalması ile berber yerleşik hayatı benimseyen toplumlarda zamanla tarım ve hayvancılık yetersiz kaldı. Bunun üzerine ihtiyaç fazlası ürünlerini başka toplumlara satarak kendi ihtiyaçlarını karşıladılar.
Ortak Bir Dil
Böylece bir ticaret ağı örülmüş oldu. Farklı toplumları iletişime geçiren bu gelişme zamanla ortak bir dili mecbur kıldı. Toplumlar da birçok dil ile tanıştı ve kendi dillerini dünyaya tanıttılar. Günümüzde de benzer şekilde ülkeler arası etkileşim büyüdükçe insanların farklı diller öğrenerek iletişim kurma ihtiyacı devam etmekte hatta zorunluluk haline bürünmekte.
Globalleşen dünyada pazar arayışı içerisinde ki tüm şirketler sadece ülkelerinde değil tüm dünyada faaliyet gösterir duruma geldi. Böylelikle birçoğu büyük sermayeli şirketler haline geldiler ve büyük istihdam alanları oluşturdular. Yurt dışı bağlantılı yüksek gelirli bu işlerde çalışmak içinse bize düşen en önemli görev en az bir yabancı dile sahip olmak oldu.
Bunu yanında seyahat olanaklarının çeşitlenmesi ve hava yolculuğunun ulaşılabilir olması ile birçok insanda gezip görme merakı uyandı. Bu da yine ortak bir dil olan İngilizceyi öğrenmeyi zorunlu kıldı. Böylece insanlar daha kolay iletişim kurabileceklerini gördüler ve daha çok gezi anısı ortaya çıktı.
Yabancı Dil Bilmek
Yabancı bir dili avantaj haline getiren diğer bir alan ise akademi oldu. Farklı dillerde yazılmış birçok kaynağın çevrilmesi ile çok çeşitli bilgiler elde edildi. Yeni yapıtlar oluşturuldu ve bu yapıtlar var olan araştırmaların seyrine yön verdi. Tek bir dildeki kaynaklara bağlı kalmak zorunda kalmayan disiplinler çok çeşitli tezlerle alanlarını geliştirdiler. Örneğin, sanat tarihi alanında yazılmış en iyi kaynakların İtalyanca ya da Almanca olması batı sanatı çalışmak isteyen araştırmacıları bu dili öğrenmeye sevk etti.
Yabancı dilin etkisi nedir?
Yabancı bir dil öğrenmenin insan psikolojisi üzerindeki etkisini de yadsıyamayız. Büyük bir özgüven veren çok dillilik bulunduğumuz her ortamda bizi bir basamak yukarı taşımakta. Dünyada artı bir ülke ile iletişimimizi sağlamanın yanında yaşadığımız ülke ile de bağlantılar kuracak köprü görevi üstlenmekte.
Yabancı Bir Dil Öğrenmenin Yolları Nedir?
Peki faydaları anlatmakla tükenmeyen bu yabancı dili nasıl öğreneceğiz? Sorunun cevabı kolay olmakla birlikte bir o kadar da karmaşık. Ana dilimizi nasıl öğrendiğimizi düşünelim. Öğrenmek için hiçbir çaba sarf etmemiştik be o dilin karşılığı olarak görebileceğimiz hiçbir referans dil bilmiyorduk. Nasıl oldu da sıfırdan bir dili algıladık ve öğrendik?
Tabi ki de maruz bırakılarak, içinde yaşayarak, haşır neşir olarak ve derdimizi anlatmak için konuşmak zorunda kalarak. Yeni bir dili öğrenmek için en iyi yol dilin konuşulduğu ülkeye giderek kendinizi dilin ortasında bulmak. Konuşmak zorunda kalmaktır diyebiliriz. Ancak buna imkanınız yok ise başka yöntemleri zorlamamız gerek.
Online Öğrenmek
İnternet çağında yaşıyoruz ve bilgiye tek bir tıkla erişir durumdayız. Bu aktivite alanı dilleri de kapsamış durumda ve online olarak istemediğiniz sayıda kaynağa ve uygulamaya sahipsiniz. En önemlisi de ücretsiz sayısız kaynak erişimi bu kanal ile mümkün. Tabi ki de üniversitelerin hazırlık sınıflarını, birçok özel eğitim kurumunun verdiği online eğitimleri yadsıyamayız.
Kendi deneyimlerimden de yola çıkarak şunu söyleyebilirim ki masa başında ders çalışır gibi dil öğrenmek sizi en büyük yanlışa iter ve dilden soğutur. Bu da işin bir parçası elbette ama kendinizi dile maruz bırakmadığınız, dili duymadığınız, konuşmadığınız sürece çok iyi bir dilbilgisi dışında konuşamadığınız bir diliniz olmuş olur.